FAQ

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να καλύψει τις απορίες που είναι φυσικό να υπάρχουν για μια πλατφόρμα που εισήλθε στη ζωή μας πολύ πρόσφατα και άλλαξε ριζικά το πως βλέπουμε μια αθλητική φάση του NBA. Το NBA Top Shot ήρθε για να μείνει και εδώ θα κάνεις το πρώτο βήμα για να ανακαλύψεις μια νέα και πρωτόγνωρη εμπειρία απόκτησης και πώλησης συλλεκτικών «στιγμών». 

Εδώ θα βρεις συγκεντρωμένες τις πιο συνηθισμένες και συχνές ερωτήσεις που γίνονται από άτομα που έχουν περιέργεια να μάθουν πως λειτουργεί η νέα πλατφόρμα και ενδιαφέρονται να μπουν στη διαδικασία συλλογής βίντεο στιγμών του NBA Top Shot. Στόχος μας να καλύψουμε, σε ένα πρώτο επίπεδο, μια σειρά από εύλογες απορίες ώστε να σε καθοδηγήσουμε να επιλέξεις εάν το NBAtopshot θα γίνει η νέα καθημερινή συνήθεια σου. Play ball !

To NbaTopShot είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα που επιτρέπει την απόκτηση και συναλλαγή βιντεο-στιγμιότυπων από εντυπωσιακές φάσεις του NBA και έχει δομηθεί πάνω στη τεχνολογία Blockchain

Εν συντομία, το Blockchain είναι η τεχνολογία που έφερε την επανάσταση στο χώρο των online συναλλαγών με γνωστότερο προϊόν του, τον βασιλιά των κρυπτονομισμάτων Bitcoin.  Τεχνικά μπορείς να βρεις πολλές πληροφορίες για αυτό, αλλά ας μείνουμε στην ουσία: Ουσιαστικά το Blockchain δημιουργεί μία σειρά καταχωρίσεων από συναλλαγές σε ένα δημόσιο κατάστιχο που ονομάζεται ledger, το οποίο εξασφαλίζει απόλυτα την ασφάλεια και τη διαφάνεια των συναλλαγών. Με αυτό τον τρόπο δημιουργεί «ψηφιακά αγαθά» που συνηθίζουμε να τα ονομάζουμε tokens και είναι ότι πιο κοντά σε νόμισμα, δηλαδή έχει αξία συναλλαγής όπως έχουν και τα νομίσματα που χρησιμοποιούμε στις καθημερινές μας συναλλαγές. 

Όχι ακριβώς. Το Bitcoin όπως και κάθε κρυπτονόμισμα είναι προϊόν του Blockchain. Βασίζεται δηλαδή στην τεχνολογία Blockchain που εξελίσσεται συνεχώς και γίνεται όλο και πιο συμπαγής και ασφαλής με διάφορες όμως διαφοροποιήσεις ανάλογα τον σκοπό για τον οποίο χρησιμοποιείται. Η ειδοποιός διαφορά του bitcoin με την τεχνολογία  blockchain που χρησιμοποιεί το NBAtopshots έγκειται στο ότι στη δεύτερη περίπτωση οι συναλλαγές γίνονται με non-fungible tokens (NFT )

Τα Νon-Fungible Tokens είναι απόλυτα διακριτά, απόλυτα μοναδικά, απόλυτα ταυτοποιήσιμα και επαληθεύσιμα, μη αντιγράψιμα ψηφιακά αρχεία και είναι η «ψυχή» όλου του εγχειρήματος του NBAtopshot. Ουσιαστικά αυτό που χρειάζεται να γνωρίζεις είναι ότι τα NFTs σου επιτρέπουν να κατοχυρώνεις ψηφιακά από items σε βιντεοπαιχνίδια και φωτογραφίες μέχρι πίνακες ζωγραφικής, βιντεοκλιπ, ακόμα και ψηφιακά ακίνητα! Στη περίπτωση του NBAtopshot τα Νon-Fungible Tokens είναι στιγμιότυπα από εντυπωσιακές φάσεις αγώνων NBA.

Φυσικά! O Οργανισμός του NBA, μαζί με τη συμμέτοχη της Ομοσπονδίας των παικτών NBA και την γνωστή εταιρεία blockchain υπηρεσιών Dapper Labs, συμφωνήσαν από τον Ιούλιο του 2019 να δοκιμάσουν την ιδέα να παντρέψουν το blockchain με τον διαμοιρασμό επίσημων βίντεο της λίγκας σε συλλέκτες. Προφανώς ούτε οι ίδιοι δεν περίμεναν την τεράστια αποδοχή και επιτυχία του εγχειρήματος με τον τζίρο των συναλλαγών να φθάνει σε μερικά εκατομμύρια δολάρια, παρόλο που το site βρίσκεται ακόμα σε δοκιμαστική (beta) κατάσταση. Οτιδήποτε εμφανίζεται στο NBAtopshot.com  έχει και την επίσημη έγκριση του NBA γι’αυτο και οι φίλοι του ΝΒΑ – και όχι μόνο-  έχουν εξαρχής μεγάλο κίνητρο για ξεκινήσουν την συλλογή τους.

Το πρώτο βήμα είναι να πας στο www.nbatopshot.com για να εξοικειωθείς με το στήσιμο του site όπου διαδραματίζονται όλες οι αγορές και συναλλαγές των moments.

Στο NBAtopshot o στόχος κάθε μέλους είναι να αποχτήσει στιγμιότυπα από φάσεις αγώνων ΝΒΑ, τα οποία δεν περιορίζονται σε καλάθια, αλλά μπορεί να περιέχουν μια εντυπωσιακή πάσα, ντρίπλα ή ένα αμυντικό μπλοκ. Τα βίντεο αυτά των λίγων δευτερολέπτων που παρουσιάζουν μια συγκεκριμένη φάση ενός αγώνα από πολλές λήψεις, ονομάζεται Moment και μπορείς να τα αγοράσεις ή να τα διεκδικήσεις μόνο αν γίνεις μέλος του site.

Όπως σε κάθε site που επιτρέπει online αγορές, θα πρέπει να ακολουθήσεις μια διαδικασία συμπλήρωσης των στοιχείων σου στη ζητούμενη φόρμα παράλληλα με τα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού και το προσωπικό τηλέφωνο. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, θα μπορείς να αλλάξεις το username σου και το icon αλλά για να προβείς σε αγορές moments θα πρέπει πρώτα να έχεις εισάγει χρήματα στον λογαριασμό σου, μέσω της Dapper. Όλη η διαδικασία είναι σχετικά εύκολη. Στην Beta εκδοχή του site που βρίσκεται τώρα το NBAtopshot, δυστυχώς, η διαδικασία εγγραφής δεν είναι πάντα διαθέσιμη, λόγω των υπέρογκων αιτήσεων που δέχεται το σύστημα. Παρόλα αυτά, κάποιες ημέρες, εντελώς τυχαία, οι εγγραφές ανοίγουν μέχρι να ξανακλείσουν.

Ναι. Μπορείς να αγοράσεις την αγαπημένη σου φάση, πατώντας στο marketplace, στο οποίο βρίσκονται όλα τα διαθέσιμα moments που έχουν αναρτήσει και πουλάνε οι υπόλοιποι παίχτες, (οι οποίοι δεν χρειάζεται να είναι online για να γίνει η πώληση). Οι αγορές φυσικά μπορούν να συνεχίσουν, όσο σου επιτρέπει το υπόλοιπο σου στο Dapper Balance. Επειδή όμως το site βρίσκεται σε beta έκδοση, κάποιες ημέρες μπορεί να υπάρχει περιορισμός αγορών ή και καθόλου αγορές.

Αυτή είναι μεγάλη κουβέντα γιατί έγκειται στο παράγοντα ένστικτο, εμπειρίας και τύχης. Το ένστικτο του κάθε συλλέκτη καθορίζει το εάν κάποιος παίχτης που εμφανίζεται στο moment, αργότερα πιστεύει ότι θα εξελιχθεί σε μεγάλο σταρ και θα αυξηθεί η τιμή της κάρτας.  Η εμπειρία κάθε συλλέκτη καθορίζει το εάν μια κάρτα αξίζει να αγοραστεί τώρα ή μια άλλη μέρα με μικρότερη τιμή. Επίσης μόνο η τύχη καθορίζει το εάν ένας συλλέκτης θα καταφέρει να αποκτήσει αξιόλογες κάρτες σε ένα από τα pack drops.  

Τα Packs είναι ο τρόπος που έχει το NBAtopshot να μοιράζει κάρτες στους συλλέκτες και να τροφοδοτεί το marketplace. Τα Packs ανακοινώνονται τυχαία από το site και προκαλούν έκρηξη αδρεναλίνης στους συλλέκτες. Πρόκειται για πακέτα που περιέχουν κάθε φορά διαφορετικό αριθμό moments και μπορούν να αποκτηθούν από τους παίχτες που ενδιαφέρονται να τα αγοράσουν, μέσω κλήρωσης. Όταν ένα Pack ανακοινώνεται, τότε η ημέρα που θα διατεθεί στους αγοραστές λέγεται Drop day και είναι η στιγμή που ένας τυχερός συλλέκτης θα μάθει τι moments περιέχει το τυχερό ψηφιακό σακουλάκι που μόλις αγόρασε, όπως γινόταν παραδοσιακά με τα φυσικά σακουλάκια που αγοράζαμε από περίπτερα και καταστήματα και δεν ξέραμε τι αριθμός και ποια κάρτα θα μας τύχει.  

Αναλόγως του πακέτου, το NBAtopshot ανακοινώνει κάθε φορά τις προϋποθέσεις για να πάρουν οι συλλέκτες μέρος στο Drop, το οποίο μπορεί να αφορά το συνολικό αριθμό καρτών που έχεις, τα πόσα rare διαθέτεις κ.α για να γίνεις “eligable”αλλιώς δεν επιτρέπεται να διεκδικήσεις το Pack. Παρόλα αυτά, η συμμετοχή σου δεν εξασφαλίζει ότι θα καταφέρεις σίγουρα να κάνεις δικό σου ένα Pack διότι η όλη διαδικασία βασίζεται σε κλήρωση με περιορισμένα αντίτυπα πακέτων.

Κάθε Pack έχει τη δική του ονομασία και ο αριθμός moments που περιέχει μπορεί να κυμαίνεται από 3 με 7 moments ανάλογα την τιμή και τη σπανιότητα τους κάθε φορά, η οποία ανακοινώνεται πριν το Drop και διαχωρίζεται σε Common, Rare, Legendary.

Ναι, έχει συμβεί κάποιος συλλέκτης να βρει δυο ίδια moments στο Pack, με διαφορετικό serial number φυσικά. Ότι πρέπει για να πουλήσει 1 από τα 2 ίδια moment.

Δεν υπάρχει στανταρ αριθμός έκδοσης των moments. Η έκδοση common συνήθως έχει 35000 serial numbers αλλά μπορείς να δείς ότι βγαίνουν και σε 10000 ή 7500, οι rare και legendary έχουν σαφώς πιο λίγο, γιαυτο και τα moments είναι πολύ ακριβά για αγορά.   

Συχνή ερώτηση και αυτή αλλά πραγματικά δεν γνωρίζουμε σίγουρα. Μπορείς όμως να κάνεις την ερώτηση αυτή στο Forum του NBAtopshot.gr oπου σίγουρα θα βρεις πολλές ενδιαφέρουσες απαντήσεις μαζί με άλλα threads 🙂

*Εφόσον υπάρχουν νέες εξελίξεις ή αλλαγές το FAQ θα ενημερώνεται καταλλήλως. Έχεις μια απορία που δεν είδες πιο πάνω; Στείλε μας εδώ την ερώτηση σου για να σε καλύψουμε ή αν θες δημιούργησε Thread για να συνδράμουν στο σχολιασμό τα μέλη του NBAtopshot.GR.  Γίνε μέλος της δυναμικής μας ομάδας ΣΗΜΕΡΑ!